Veverite

veveritaVeveriţa este un mamifer de talie mică, cu blană roşcată ori neagră pe spate şi albă pe piept, cu coadă lungă şi stufoasă.
Până acum s-au identificat peste 300 de specii de veveriţe. Cea mai cunoscută şi numeroasă populaţie o reprezintă veveriţele gri, care se întâlnesc pe aproape întreaga suprafaţă a emisferei nordice (Europa, nordul Asiei, Orientul Îndepărtat şi Japonia).

Subspecii
Cea mai răspândită specie, veveriţa gri, este de o lungime de 30-40 de centimetri (inclusiv coada). Cântăreşte aproximativ o jumătate de kilogram. Principala hrană a veveriţei constă în: alune, nuci, seminţe, sâmburi şi fructe de pădure. Traieşte aproximativ 6 ani.
Veveriţa roşcată (Sciurus vulgaris), are în jur de 20 – 25 de centimetri. Blana veveriţei roşcate este in nuanţe de la cărămiziu la negru-roşcat, burta este albă şi are o coada lungă. Această specie de veveriţă se găseşte şi în România. Hrana principală este alcătuită din seminţe şi conuri de pin sau de brad.
Veveriţa dungată (Tamias striatus), trăieşte în America de Nord.
Cea mai mică specie de veveriţă cunoscută trăieşte în sud-estul Nigeriei, în Camerun şi Gabon. Are o lungime de aproximativ 7 centimetri.
Ratufa (Ratufa indica), este cea mai mare specie de veveriţă cunoscută. Corpul şi coada împreună ajung până la 90 de centimetri. Aceste veveriţe uriaşe trăiesc în sud-estul Asiei şi în câteva zone din Nepal.

Mod de trai
Veveriţele nu trăiesc în grupuri, fiind animale singuratice. Numai în perioada împerecherii se apropie unul de altul. Puii de veveriţă se nasc golaşi şi orbi, având greutate între 30 şi 50 de grame fiecare.

Anunțuri

Un răspuns to “Veverite”

  1. mmm….Incep sa-mi placa tot mai mult veveritele(prietenii stiu ce si cum).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: