Scena

(Am ramas dator de aseara cu o poveste. Sper sa aveti rabdare sa o cititi…)

Sleit de efort, isi ridica bratul amortit, coplesit de povara sabiei. Taisul aluneca incet din corpul bestiei, scotand un sunet prelung, metalic, placut. Sangele sare inalt in vazduh, apoi se intinde ca o maree peste mocirla saturata de apa. Eliberat din stransoarea pumnului, manerul sabiei exulta frenetic, in timp ce se afunda lent in amestecul de mazga, apa si sange. Linistea invaluie totul intr-o mantie lacoma. Nu mai aude nimic. Nu mai vede nimic.

Neclintit ca o statuie de bronz, cu ochii inchisi, cu capul plecat, asteapta. Toate gandurile i-au fugit din minte, toate emotiile i-au parasit pieptul. E gol. Cu efortul cu care ar misca muntii din loc, isi ridica privirea spre cer. Ploaia marunta ii inunda porii, diluand materia, dispersand celulele. N-o poate auzi. N-o poate vedea. Dar o simte… O simte cum rece se scurge pe toata fiinta sa. Picaturile, tot mai dese, tot mai rapide, tot mai grele ii lovesc chipul ars de soare, crestat in crunta batalie. E coplesit. Intr-o clipa timpul se dilata si simte cum… cum toata povara universului il apasa pe frunte. Se prabuseste. Pamantul e pregatit sa il primeasca, sa-l odihneasca, sa-l hraneasca. Dar el, el e pregatit?

Tablou dezolant se intinde cat vezi cu ochii. Sub cerul cenusiu, sub ploaia marunta, departe un palc de padure alimenteaza necontenit focul. Iarba a fugit de mult de pe aceste meleaguri. Lesuri de animale zac ingropate sub mocirla. Prinse in menghina luptei n-au presimtit infernul, n-au apucat sa fuga. Pe marginea prapastiei, cadavrul bestiei se scalda in propriul sange. Langa el, e omul. Singur, cu fata pe jumatate in balta proaspata, asteapta. Ce ganduri, ce sentimente, ce emotii ar putea sa-l cuprinda? Pamantul il cheama, pamantul il vrea. Il simte slabit, il vede distrus si isi intinde bratele sa-l cuprinda pentru totdeauna. Dar el, el nu e pregatit. Speranta incolteste din nou in sufletul sau. Vointa ii intareste muschii. Datoria ii inunda pieptul. E gata din nou de lupta, e gata sa infrunte natura, e gata sa invinga destinul. E ultima sa batalie si vrea s-o castige. Isi infige pumnii adanc in mocirla. Picioarele il asculta din nou. Cu urlete groaznice pamantul sufera sub pasii sai. A reusit! S-a desprins din ghearele mortii si-acum o priveste sfidator. Din vale, miile de osteni isi indreapta simturile spre el. Dar el nu-i vede. O briza dulce ii mangaie fata, iar dintre norii secati, razele soarelui se nasc pentru el. Numai pentru el. Cu bratele ridicate, isi indreapta ochii spre lumina orbitoare si din pieptul plin de viata rasuna spre orizont crezul fiintei sale:

– TRAIESC!!!

O clipa de tacere. O clipa si atat. Cu un vuiet de cutremur armata de viteji exulta. Sunete groaznice se inalta la cer intr-un vacarm haotic, starnit de un instinct primar. Insotit de aceasta simfonie grotesca, un corp aluneca usor in prapastie, taind vazduhul cu linistea omului impacat cu viata, impacat cu sine.

Sala vibreaza. Publicul e in picioare. Aplauze frenetice ii ating lobul urechii. Deschide ochii. Ridica fruntea. Un zambet milimetric se aseaza in coltul gurii. O lacrima inunda ochiul stang. Mana ii tremura de emotie. Nimeni nu sesizeaza. Dar el simte. E viu. Traieste. Aplauzele nu contenesc. Ochii ii stau nemiscati dar poate vedea tot. Ii cuprinde pe toti cu privirea-i blanda si le multumeste. E felul sau de-a o face. De atatia ani. Clipele acelea par secole. Ar vrea sa nu se termine. Dar cortina trece nemiloasa prin fata sa. Aplauzele se opresc. Murmurul spectatorilor ce parasesc sala se stinge. E liniste. Sta neclintit. Un zambet in coltul gurii, o lacrima in ochiul stang, o mana care tremura. Lumina se stinge. Scena e goala. Omul a murit. Actorul traieste.

„Povesti care nu vor fi”, Cap. VII „Scena”, fragment

Sunpearl

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: